05.09.2014 13:53

DEBITORII, SCLAVII CREDITORILOR

Debitorii ar putea deveni sclavii creditorilor. De acestă părere sunt experții de la Centru de Analiză şi Prevenire a Corupţiei după ce au examinat legea cu privire la gaj, pentru adoptarea căreie Guvernul și-a asumat răspunderea. Potrivit experților în urma analizei făcute au fost găsite nereguli atât la nivel tehnic cât și legislativ în mai multe legi aprobate de Guvern.

Referindu-se la proiectul, care aduce modificări în Codul Fiscal şi Legea cu privire la gaj, experții au specificat că, prin modificarea proiectului de lege, au fost dublate taxele pentru înregistrarea gajului. De asemenea, reprezentanții Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei se declară îngrijorați în ceaa ce privește subestimarea drepturilor debitorilor. Potrivit lor, proiectul de lege conţine lacune de drept, norme care stabilesc promovarea intereselor contrar interesului public.

Nereguli au fost găsite și în legea instituțiilor financiare care a intrat în vigoare de la 15 august 2014. Potrivit experților, proiectul este nejustificat și conține mai multe elemente de coruptibilitate, cele mai vulnerabile ținând de atribuirea Băncii Naționale a Moldovei și Ministerului Justiției a calității de depozitar central.

Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Armonizarea legislaţiei cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției urmează să prezinte raportul de analiză a încă patru legi adoptate de Guvern.

Comentarii