10.02.2015 15:00

Deși se află în criză, Rusia și-a mărit bugetul de apărare

Rusia a mărit bugetul de apărare pentru 2015 cu 33 la sută. Aceasta, deși Federația Rusă traversează cea mai gravă criză monetară după 1998.

Bugetul mărit pentru apărare va fi folosit pentru dotarea cu arme nucleare, avioane, pentru îmbunătăţirea echipamentului şi metodelor de antrenament ale armatei şi pentru operaţiunile în zonele arctice, care ar putea conţine rezerve vaste de petrol şi gaze şi unde Moscova vrea să-şi extindă influenţa.

Potrivit Mediafax, Rusia cheltuieşte în prezent 4,2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, faţă de cei 3,7% din PIB pe care îi cheltuiesc Statele Unite ale Americii. Mai mult decât atât, în ultimii 25 de ani, sentimentul antiamerican printre ruși a atins maxime record. Astfel încât, 80 la sută dintre ruşi au o părere negativă despre Statele Unite, potrivit unui sondaj citat de Moscow Times în ediţia electronică.

Relaţiile politice ale Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat la nivelul din perioada Războiului Rece încă anul trecut, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

În condiţiile în care conflictul din estul Ucrainei s-a intensificat şi se prelungeşte, iar unii congresmeni americani fac apel la furnizarea de arme forţelor ucrainene, opinia publicului rus nu se va îmbunătăţi prea curând.

Comentarii