08.04.2015 12:32

Dodon: Miliardele furate vor fi recuperate din contul cetățenilor

Prevederile politicii bugetar-fiscale pentru anul 2015 propuse de Guvernul Gaburici sînt în detrimentul cetățenilor și al agenților economici. Declarația aparține liderului socialiștilor, Igor Dodon, care a precizat că proiectul menționat și Legea bugetului nu au fost prezentate încă Parlamentului, iar în acest context există riscul ca Guvernul să-și asume din nou răspundere în fața legislativului, informează noi.md.

Politicianul afirmă că, dacă noua politică bugetar-fiscală va fi implementată, mai mulți întreprinzători vor fi nevoiți să-și închidă afacerile, iar oamenii își vor pierde locurile de muncă.

Guvernarea eurounionistă și oligarhică are frică de discuțiile publice din plenul Parlamentului, deoarece se încearcă recuperarea miliardelor furate din sectorul bancar de pe spinarea și din contul cetățenilor prin majorări de taxe și impozite. Problemele majore la bugetul de stat sînt rezultatul politicii eronate promovate în acest sector. Situația devine mai dramatică în urma furturilor de miliarde de lei din sectorul bancar”, a spus Dodon.

Socialistul a adăugat că executivul și-ar putea asuma răspundere pentru proiectul legii bugetului chiar astăzi. „În cazul în care Guvernul va recurge la așa șmecherie, soluția este una: acești oligarhi trebuie măturați de la guvernare. Prin proteste masive trebuie să provocăm anticipate”, a spus Dodon.

La rîndul său, președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Zinaida Greceanîi, a prezentat o serie de propuneri pentru îmbunătățirea situației din domeniul politicii bugetar-fiscale. „Trebuie să diminuăm numărul tipurilor de impozite existente de la 23 la 11. Codul fiscal nu poate fi modificat mai des decît o dată la trei ani. Asta ar da o anumită siguranță agenților economici. Propunem să revenim la cota 0 la impozitul pe venitul reinvestit în afaceri de producere. Cunoaștem că economia din umbră a crescut practic de trei ori. Pentru agricultură propunem să fie stabilită cota 20% la taxa pe valoare adăugată cu restituirea integrală a acestor 20% din bugetul de stat”, a explicat Greceanîi.

Comentarii