14.11.2016 15:45

Dodon a criticat ideea „coridorului verde” în Transnistria

Liderul PSRM, Igor Dodon, care a cîștigat alegerile prezidențiale de ieri, 13 noiembrie, a calificat drept provocatoare declaraţiile ce vizează crearea „coridorului verde” pentru retragerea trupelor ruse de pacificare de pe teritoriul Transnistriei.

Această informaţie a fost criticată de autorităţile Rusiei. Astfel, vicepremierul Dmitri Rogozin, reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, a comparat acest plan cu o înţelegere ipotetică dintre Honduras şi Guatemala, care au convenit să retragă trupele SUA din Coreea de Sud.

Igor Dodon a învins în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care au avut loc ieri, 13 noiembrie. După procesarea a 100% dintre procesele verbale ale comisiilor electorale locale, el a acumulat 52,18% din voturi, în timp ce contracandidatul lui, Maia Sandu, – 47,82%.

Dodon a amintit despre intenţiile sale de a obţine federalizarea ţării şi de a nu se lăsa pradă provocărilor privind statutul forţelor de pacificare în Transnistria. Acest lucru Igor Dodon l-a declarat astăzi, 14 noiembrie, în emisie directă la canalul de televiziune „Rossia 24”, comunică NOI.md.

Potrivit lui Igor Dodon, informaţiile despre planul comun al autorităţilor Moldovei şi Ucrainei privind retragerea forţelor ruse de pacificare trebuie concepute ca o "umplutura" deliberată pentru obţinerea rezonanţei publice.

„Declaraţiile unor politicieni moldoveni, inclusiv ale miniştrilor, despre «coridorul verde»pentru trupele ruse este o evidentă provocare. Poziţia mea este aceeaşi. Regiunea transnistreană trebuie să obţină un statut special. Eu susţin ideea federalizării ţării – aceasta este unica soluţie. Pentru a întreprinde paşi concreţi, trebuie să aşteptăm alegerile preşedintelui Transnistriei, care vor avea loc la începutul lunii decembrie. Deja la începutul anului următor noi intenţionăm să ne așezăm la masa negocierilor, pentru a identifica căile soluţionării acestei probleme”, a specificat Dodon.

Precizăm că la 6 noiembrie a apărut informaţia despre înţelegerea autorităţilor Moldovei şi Ucrainei privind elaborarea pînă la 1 ianuarie a planului comun de asigurare a “coridorului verde” pentru retragerea militarilor şi armamentului rus de pe teritoriul Transnistriei.

SURSA

Comentarii