13.08.2014 14:12

ECONOMIILE ȚĂRILOR G20, ÎN CREȘTERE MODESTĂ

Economiile țărilor, în curs de dezvoltare care fac parte din grupul G-2, și care în ultimul deceniu au demonstrat o creștere rapidă, vor încetini din ce în ce mai mult, se arată în raportul agenției de credit de rating ”Investors Service Moody”. Agenția a revizuit prognoza de creștere a PIB-ului acestor țări pentru anul curent și pentru anul viitor, menționând că situația în aceste economii s-a deteriorat ca urmare a accelerării inflației și a scăderii cererii pentru producția de export.

Ratele medii de creștere a economiilor acestor țări se vor mări cu 2,1% în 2014 și cu 2,7% - în 2015. Cifra este , însă sub rata medie de creștere observată înainte de criza economică globală Economiile celor mai dezvoltate țări din grupul G20 vor crește cu 1,8% în acest an și cu 2,4% - anul viitor. În China se așteaptă o creștere spectaculoasă a economiei cu 7,5% în acest an și de la 6,5 la 7,5% - anul viitor. Perspective bune au economiile Indiei, Indoneziei, din partea cărora, spun experții agenției se așteaptă o creștere de 5% în acest an și între 5.5 și 6% - anul viitor.
Pe de altă parte, economia Braziliei, prevestește o rată destul de scăzută a creșterii – de doar 1 - 2% atât în 2014, cât și în 2015. în Argentina și Rusia în acest an se va înregistra o recesiune, iar în 2015, se așteaptă o stagnare a economiei.
În Rusia, unde din cauza problemelor structurale, creșterea economică s-a oprit înainte de impunerea sancțiunilor din partea occidentului, recesiunea, potrivit ”Investors Service Moody” va fi de 0,5-1,5%. Din cauza unei deteriorării a situației economice din Rusia, Europa va suferi cel mai mult, scrie în același raport, cu toate acestea, având în vedere schimburile sale comerciale și legături financiare cu restul lumii, impactul asupra creșterii din PIB-ul european va fi limitat.

Comentarii