24.05.2016 10:16

Juncker: Uniunea Europeană ar trebui să poată absorbi 2 milioane de refugiați

Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să absoarbă 2 milioane de refugiați, în pofida tensiunilor dintre statele membre cu privire la sosirea a sute de mii de solicitanți de azil anul trecut, a declarat luni, la Luxemburg, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează DPA.


''Trebuie să fie posibil, pe un continent cu 508 milioane de locuitori, să integrezi adecvat 2 milioane de refugiați'', a afirmat Jean-Claude Juncker, într-un discurs în fața liderilor parlamentari europeni.

Șeful executivului comunitar a adăugat că se simte ''stînjenit'' atunci cînd discută cu lideri din Iordania și Liban, țări mai sărace decît majoritatea statelor membre ale UE, dar care au primit mai mulți refugiați decît blocul comunitar.

Migrația a devenit un subiect tot mai sensibil în Uniunea Europeană, ceea ce a făcut să apară divergențe între statele membre și să se alimenteze sprijinul pentru politicienii xenofobi și de extremă-dreapta europeni.

Peste 1 milion de migranți și solicitanți de azil au ajuns în UE în 2015, dar este de așteptat ca nu toți dintre ei să primească autorizația de a rămîne în Europa. Anul trecut, peste 330.000 de persoane au primit azil în Uniunea Europeană, însă multe cereri încă sînt în curs de procesare.

Alți 190.000 de oameni au sosit în Europa pe mare de la începutul acestui an. Fluxul de migranți s-a redus, totuși, în urma acordului dintre UE și Turcia încheiat în urmă cu două luni.

Semnat la Bruxelles în 18 martie, însă criticat de ONU și de organizații neguvernamentale, acordul dintre UE și Ankara prevede revenirea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia începînd cu 20 martie și care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă.

În schimb, UE se angajează ca, în schimbul fiecărui migrant sirian retrimis pe teritoriul turc, să reinstaleze un solicitant de azil într-o țară membră, în limita a 72.000 de locuri.

SURSA: agerpres.ro

Comentarii