14.11.2016 13:45

Expert: Dodon va trebui să-și găsească un înlocuitor

PSRM va fi nevoit să treacă printr-un proces de reorganizare după victoria obținută de Igor Dodon la alegerile prezidențiale. Declarația a fost făcută de analistul politic de la IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea, pentru NOI.md, fiind solicitat să comenteze prevederea Codului electoral care obligă președintele nou-ales să renunțe la apartenența sa politică.

În urma modificărilor operate de Legislativ, în Codul electoral a fost instituită o nouă prevedere la articolul 112, care stabilește că: „pînă la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de președinte al Republicii Moldova prezintă Curții Constituționale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic și nu îndeplinește nicio altă funcție publică sau privată”.

„Domnul Dodon nu are încotro, legea îl obligă să renunțe la președinția partidului și, în calitatea lui de șef de stat, el nu va avea foarte mult timp să se ocupe de treburile PSRM, deci va trebui să găsească un înlocuitor și asta este o problemă imediată pentru PSRM. Cert este că partidul va intra într-un proces de reorganizare, ceea nu este deloc ușor. Dodon va avea un cuvînt de spus, dar cuvîntul lui va fi unul neoficial. Consider că rolul lui în partid se va diminua”, a explicat Corneliu Ciurea.

În opinia interlocutorului, per ansamblu alegerile s-au desfășurat conform standardelor internaționale, deși modul în care a fost organizat procesul electoral peste hotare lasă de dorit. „Trebuie să înțelegem că votul peste hotare prezintă anumite dificultăți tehnice și întotdeauna vor exista asemenea probleme, atît timp cît votul nu este unul electronic”, a argumentat Ciurea.

SURSA

Comentarii