28.09.2016 10:20

Filip: Vladimir Putin mi s-a părut deschis spre colaborare

Premierul Pavel Filip apreciază drept constructive discuţiile purtate recent cu preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin iar şeful statului rus – deschis spre colaborare. Primul ministru a făcut declaraţii în acest sens în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul Publika TV, notează IPN.

„Discuții destul de constructive am purtat și cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Mesajul cel mai important pe care l-am transmis și am obținut un răspuns în acest sens a fost să revenim la discuții normale. Toată această gamă de probleme, foarte multe, acumulate în relațiile cu Federația Rusă, ele cel puțin trebuie pornite să fie discutate. De aceea am avut toată asigurarea din partea președintelui Putin că vom porni aceste discuții și după cum ați auzit la Chișinău imediat vine vicepremierul Dmitri Rogozin, astfel încât să discutăm despre un plan de măsuri care ar duce la deblocarea acestor relații și la eliminarea mai multor probleme”, a spus Pavel Filip.

Potrivit lui, prioritare sunt problemele economice şi cele care ţin de comerţul cu mărfuri, care necesită modificări în modul de abordare. „Pentru că aici au de suferit foarte mulți întreprinzători din Republica Moldova care nu-și pot exporta mărfurile. Este o piață de desfacere și este una foarte importantă. Am vorbit și despre lista de întreprinderi care au drepturi să facă exporturi în Federația Rusă și am spus că este o abordare absolut greșită pentru că trebuie să trecem deja de la liste la criterii de calitate”, a precizat premierul.

Pavel Filip consideră drept cea mai oportună abordare eşalonată a problemelor acumulate între cele două ţări. „Desigur că am încercat să acoperim mai multe probleme în aceste discuții, dar este foarte important să avem o pornire. Mi s-a părut destul de deschis (preşedintele rus – n.r.) pentru a avea acest dialog. Am stabilit să continuăm discuțiile în acest sens și eu sper foarte mult să încercăm să rezolvăm câte ceva. Abordarea mea este să prioritizăm toate problemele care sunt în raport cu Rusia și s-o începem de la cea mai mică spre cea mai mare, astfel încât să putem rezolva câte ceva, pentru că, uneori, se poate întâmpla să pui în prim plan cea mai mare problemă, care este, spre exemplu, retragerea trupelor militare, poți să te blochezi acolo și să nu mai continui acest dialog. De aceea este foarte important din punctul meu de vedere să fie abordate toate aceste probleme, dar să le începem a le rezolva, una câte una, de la cele care, iată, stau la suprafață și pot fi rezolvate” a declarat premierul Pavel Filip.

Întrevederea Filip-Putin a avut loc în cadrul ultimului Summit al şefilor de state şi de guverne din CSI.



SURSA

Comentarii