22.08.2014 15:32

FOSTUL PREMIER ROMÂN, ELIBERAT DIN ÎNCHISOARE

Fostul prim ministru al României, Adrian Năstase, a fost eliberat recent din penitenciarul Jilava unde ispășea o pedeapsă definitivă pentru luare de mită și trafic de influență. Năstase nu mai poate însă ocupa o funcţie publică, nu mai poate alege și nici candida la o funcție politică.

Unul dintre primele mesaje pe care Adrian Năstase le-a transmis la ieşirea din închisoare a fost ca e nevoie de o lege a graţierii pedepselor. Dupa ce a fost incarcerat in ianuarie la penitenciarul Jilava, pedepsele i-au fost contopite, iar Curtea de Apel Bucuresti i-a mai aplicat un spor de 6 luni, asa ca in final Adrian Nastase trebuia sa ispaseasca patru ani si jumatate de inchisoare. Dar pentru ca a depasit varsta de 60 de ani, putea fi eliberat conditionat dupa ce a executat o treime din pedeapsa. Mai ales ca la cele 16 luni de inchisoare se adauga alte 105 de zile, castigate pentru ca a scris trei lucrari stiintifice.

Adrian Năstase nu este unicul politician de rang înalt din România, care este condamnat cu ispășirea pedepsei în mod real. Majoritatea condamnărilor din dosarelor unor foşti miniştri sau parlamentari din România au fost pronunţate în dosare instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie, structură similară CNA din RM. Printre persoanele publice aflate în detenție se numără Dan Voiculescu, fost senator, condamnat la 10 ani pentru spălare de bani. Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor: cinci ani pentru complicitate la abuz în serviciu. George Copos, fost senator şi fost ministru: trei ani şi opt luni pentru evaziune fiscală, si celebrul caz Gigi Becali, 3 ani cu executare pentru dare de mită.

Comentarii