11.10.2016 13:31

Galbur: Foaia de parcurs nu substituie Acordul de asociere

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, susţine că "reformele se desfăşoară în interesul cetăţenilor, care trebuie să simtă efectele lor pozitive".

El a remarcat acest fapt marţi, în cadrul Forumului anual de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Evenimentul este organizat de Asociaţia de Politică Externă, Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung şi MAEIE.

"Noi ne-am asumat nişte angajamente şi le respectăm. Dar trebuie să înţelegem că reformele se desfăşoară nu pentru Bruxelles, dar pentru cetăţenii noştri, pentru modernizarea ţării", a spus Galbur.

Potrivit lui, Foaia de parcurs, care a fost coordonată la Bruxelles în februarie 2016, "a permis să fie stabilizată situaţia, să fie depăşite consecinţele crizei politice îndelungate şi să începem realizarea agendei de lucru a asocierii cu UE".

"Foaia de parcurs nu este un document nou şi nu înlocuieşte Acordul de asociere. Acest document stabileşte măsuri urgente pe care trebuie să le luăm pentru a reveni pe calea implementării reformelor planificate. Astăzi putem constata că am reuşit acest lucru. Foaia de parcurs a fost îndeplinită la nivel de 95%, ceea ce este un rezultat bun. Am reuşit să obţinem rezultate şi în procesul de implementare a Acordului de asociere. De exemplu, referitor la armonizarea legislaţiei Moldovei la normele europene, am reuşit să îndeplinim aproximativ 25% dintre măsuri, care sînt prevăzute pentru aproximativ 10 ani", a precizat ministrul.

El a subliniat că în anii următori Acordul de asociere va rămîne documentul de bază pentru autorităţile moldoveneşti.

"Am începută să elaborăm Planul naţional de asociere, care va include măsuri concrete de înlăturare a neajunsurilor. În particular, avem multe posibilităţi nefolosite pentru realizarea Acordului privind Zona de Liber Schimb cu UE, inclusiv pe planul folosirii cotelor la export. Toate acestea decurg din Acordul de asociere. Pentru noi, Acordul este o Biblie pentru următorii ani", a subliniat Galbur.

Expertul Institutului pentru Studii de Securitate al UE din Paris, Nicu Popescu, a accentuat că Acordul de asociere pentru următorii zece ani este pentru Moldova şi Constituţie, şi Biblie".

"În acest context, este foarte important ca cei care se vor conduce de Biblie să nu fie ateişti convinşi", a subliniat Popescu.

SURSA

Comentarii