17.05.2014 12:17

Bugetul de stat pentru anul 2014 va fi revizuit

Bugetul de stat pentru anul 2014 va fi revizuit pentru prima dată. Un grup de deputați din majoritatea parlamentară a înregistrat în Legislativ un proiect în acest sens. Astfel, se prevede includerea unor venituri suplimentare din grantul nerambursabil în sumă de 389 milioane de lei, acordat de România.

Totodată, parlamentarii propun majorarea tranferurilror pentru autoritățile publice locale pentru implementarea unor proiecte sau reparații capitale a sediilor instituțiilor publice din raioane.

Cea mai mare parte a banilor din grantul român– 369 milioane de lei - vor fi folosite pentru implementarea proiectelor de renovare, dotare cu mobilier și amenajare a teritoriilor instituțiilor preșcolare din republică. Restul, 20 milioane de lei vor merge pentru construcția gazoductului Iași – Ungheni.

La pachet, parlamentarii au decis să opereze niște schimbări și în ce privește redistribuirea banilor pentru ministere, precum și a alocațiilor de la bugetul de stat pentru autoritățile administrației publice locale.

Astfel, se vor majora alocațiile pentru Consiliul Superior al Magistraturii- cu 15,5 milioane de lei. Banii erau planificați pentru construcția Palatului Justiției. De asemenea, din contul altor instituții vor fi suplinite bugetele Ministerului Economiei cu aproape 20 milioane de lei, al Ministerului Educației –cu 500 mii lei, al Ministerului Agriculturii – cu 90 de mii de lei, al Ministerului Sănătății – cu 80 mii de lei, al Ministerului Culturii – cu 150 mii lei. Fondului de Investiții Sociale îi va reveni cu 369 mii de lei mai mult decît a fost planificat initial.

Încă 4 milioane de lei planificați pentru construcția unei cantine pentru militarii din Cahul vor fi redirecționați pentru reparația tehnicii militare din dotarea Armatei Naționale.

Suma transferurilor de la bugetul de stat către bugetele unităților administrative-teritoriale se va majora cu 5,3 milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru implementarea mai multor proiecte locale de importanță socială și pentru reparații capitale a sediilor instituțiilor.

Comentarii