04.02.2015 15:02

Grecia și FMI au început negocierile pe tema datoriilor

Nou premier al Greciei, Alexis Tsipras s-a arătat ''optimist'' în ceea ce privește posibilitatea găsirii, împreună cu oficialii europeni a unei ''soluții viabile'' pentru țara sa, relatează Agerpres. Declarația a fost făcută după convorbirile pe care le-a avut la Bruxelles cu președinții celor trei instituții ale UE, inclusiv cu șeful executivului comunitar, Jean-Claude Juncker.

În cadrul vizitei Prim-ministrului Greciei, Alexis Tsipras, la Bruxelles, el a declarat că ''scopul lor comun este respectarea suveranității poporului grec și a mandatului pe care i l-au dat poporul''. El a adăugând că guvernul său "respectă regulile UE.
Totodată, Varoufakis şi premierul Alexis Tsipras se află, începând de duminică, într-un turneu european, în cadrul căruia sunt programate o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai mai multor guverne, pentru a explica poziţia noii puteri de stânga din Grecia şi pentru a căuta susţinători în vederea unei renegocieri a datoriei publice, care în prezent se ridică la circa 315 miliarde euro.
Astfel, Grecia şi Fondul Monetar Internaţional au început negocierile pe marginea planului înaintat de guvernul de la Atena pentru înlocuirea actualelelor obligaţiuni cu evoluţia economiei elene.
Tot astăzi, Tsipras s-a întâlnit cu Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, potrivit Reuters. Ministrul grec a propus ca datoria actuală a ţării ar urma să fie împărţită în mai multe tranşe, BCE urmând să îşi primească banii în "totalitate şi la termenul convenit". Datoria Greciei către BCE este de aproximativ 27 miliarde de euro.

Comentarii