20.03.2015 14:49

Grecia se supune creditorilor internaționali. Tsipras va trimite lista cu reforme

În cadrul summitului de la Bruxelles Liderii Uniunii Europene au discutat şi despre situaţia Greciei. Premierul grec, Alexis Tsipras, s-a angajat să trimită "în curând" o listă cu reforme concrete către creditorii săi internaţionali. Inițiativa vine în scopul de a grăbi negocierile referitoare la rezolvarea problemei finanţării statului grec.

Cncelarul german, Angela Merkel a afirmat că propunerile de reformă trebuie să fie mai precise decât cele trimise anterior şi să prezinte modul în care guvernul de la Atena vrea să atingă obiectivele convenite cu creditorii, scrie agenția Mediafax.
Și preşedintele Franţei, Francois Hollande s-a pronunţat în acelaşi sens. El a afirmat că "ceea ce doresc partenerii europeni este ca reformele Greciei să fie în linie cu promisiunile făcute în februarie".
Menționăm că în luna februarie, miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro au ajuns la un acord cu guvernul grec pentru prelungirea pachetului de ajutor financiar cu patru luni. În schimb, creditorii internaţionali au cerut Greciei să implementeze mai multe reforme fiscale şi economice, însă guvernul condus de Alexis Tsipras refuză să accepte măsuri austere.
Între timp, autorităţile de la Atena sunt în proces de căutare a fondurilor pentru rambursarea unor datorii de peste 2 miliarde de euro, precum şi pentru plata salariilor şi a pensiilor din sectorul public până la sfârşitul lunii curente.
În prezent, datoria externă a Greciei este de aproximativ 315 miliarde de euro.

Comentarii