09.04.2015 08:45

Guvernul a decis să își asume răspunderea asupra pachetului de legi bugetar-fiscale pentru 2015

Guvernul a decis să își asume răspunderea în fața Parlamentului asupra proiectelor de legi ce vizează politica bugetară, fiscală şi vamală, bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2015. Prim-ministrul a argumentat deciziile respective prin faptul că s-a tergiversat elaborarea acestor proiecte, iar țara are nevoie de acţiuni ferme pentru asigurarea stabilităţii.

Chiril Gaburici a prezentat în plenul Parlamentului 4 proiecte de legi, ce țin de bugetul de stat pentru anul 2015. Partidele PLDM și PD suțin decizia Guvernului Gaburici de a-și asuma răspunderea asupra pachetului de lege privind bugetul de stat pentru anul acesta. În timp ce partidele PSRM, PCRM, PL și deputatul independent Iurie Leancă sunt împotrivă. Mai mult, cei 25 de deputați socialiști din Parlament au semnat astăzi un proiect de moțiune de cenzură, însă mai au nevoie de o singură semnătură.

Potrivit Premierului, această responsabilitate, pe care și-a asumat-o ieri Cabinetul de miniștri, a fost dictată şi de necesitatea de a continua negocierile cu partenerii externi.

În mod normal, aceste documente trebuiau aprobate cu mai bine de jumătate de an în urmă”, a precizat Chiril Gaburici. Deasemenea, primul ministru a mai spus că majorările de salarii și pensii planificate sunt acoperite total de buget.

Totodată, sunt prevăzute îmbunătățiri la administrarea și reducerea cotelor TVA, este majorată scutirea personală de la impozitele pe venit pentru angajați. Mai mult, polița de asigurare medicală pentru anul 2015 rămâne la costul de anul trecut – 4056 de lei.

Comentarii