29.09.2014 15:15

GUVERNUL SPANIOL SE ÎMPOTRIVEȘTE REFERENDUMULUI CATALAN

Guvernul spaniol a cerut oficial astăzi Curții Constituționale să declare ilegal referendumul privind independența Cataloniei, a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy într-o declarație televizată, relatează Agerpres.

Aceasta, după ce Președintele Guvernului Catalan a semnat sâmbătă un decret prin care convoacă pentru 9 noiembrie un referendum privind independența Cataloniei, una din cele mai bogate regiuni din Spania marcată de ani de zile de o mișcare pentru independență.

Potrivit sursei, șeful guvernului spaniol a recurs la termeni duri pentru a denunța inițiativa Cataloniei, pe care o consideră anticonstituțională, calificând-o drept demagogică și antidemocratică. El și-a exprimat regretul că președintele guvernului acestei puternice regiuni din nord-estul țării, Artur Mas, a convocat această consultare populară.


”Nimic, nicio persoană, nicio putere sau instituție, nu poate rupe principiul suveranității unice, indivizibile, pe care se bazează viața noastră comună. Regret pentru că acest referendum este împotriva legii, depășește cadrul democrației, divizează catalanii, îi îndepărtează de Europa și de restul Spaniei, și afectează grav bunăstarea lor”, a a declarat Mariano Rajoy într-o conferință de presă.

Guvernul spaniol a afirmat că se va folosi de toate mijloacele legale pentru a împiedica referendumul privind independența pe care Catalonia dorește să-l organizeze la 9 noiembrie în pofida opoziției Madridului.

Comentarii