11.12.2014 16:05

IAȚENIUC: "OBIECTIVUL UCRAINEI ESTE DE A SUPRAVIEȚUI"

Ucraina are nevoie de o conferinţă internaţională a donatorilor pentru a-şi asigura asistenţa financiară necesară evitării intrării în incapacitate de plată, a declarat joi premierul Arseni Iaţeniuk, relatează agenția Sputnik. "Pentru a supravieţui în această perioadă dificilă, avem nevoie de o conferinţă internaţională a donatorilor şi de ajutor din partea partenerilor occidentali", a declarat premierul ucrainean, Arsernii Iațeniuk.

Oficialul s-a pronunțat la o zi după ce surse citate de Financial Times au spus că Ucraina are nevoie de fonduri suplimentare de 15 miliarde de dolari, în câteva săptămâni, pentru a acoperi deficitul bugetar şi a preveni prăbuşirea economiei. Iaţeniuk a declarat marţi că guvernul este pregătit să ia măsuri de austeritate, precum reducerea cheltuielilor şi combaterea economiei subterane.

El a adăugat că guvernul nu cerşeşte bani ci consideră FMI drept un partener.
Necesarul suplimentar de fonduri se adaugă programului de susţinere în valoare de 17 miliarde de dolari convenit cu FMI în luna aprilie, care se va încheia în 2016.

Până în prezent, autorităţile de la Kiev au primit 8,2 miliarde de dolari din partea FMI şi a altor organizaţii internaţionale.
Înainte de începerea conflictului armat, estul Ucrainei asigura 16% din PIB-ul ţării.
În lipsa unui sprijin suplimentar, guvernul ucrainean va fi nevoit să reducă masiv bugetul sau să intre în incapacitate de plată, mai scrie sursa.


În alt context, Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a declarat că în anul 2015 obiectivul ţării este să supravieţuiască, despre dezvoltare nu poate fi vorba.
„N-o să vă spun acum că toţi veţi fi bogaţi şi fericiţi. În 2015 trebuie să supravieţuim, să nu tăiem salariile şi pensiile, să nu crească numărul şomerilor”, a declarat Iaţeniuk, prezentînd programul de activitate al Guvernului în timpul unei sesiuni parlamentare.
Potrivit premierului, în 2015 le va fi greu absolut tuturor categoriilor sociale.

Comentarii