28.10.2014 16:39

ÎNGHEȚURILE AU PROVOCAT MARI PIERDERI ÎN RAMURA POMICOLĂ

Înghețurile din ultimele zile au provocat mari pierderi în sectorul pomicol. Aproximativ 100 de mii de tone de mere de iarnă au înghețat pe copaci. În cadrul unei conferinlțe de presă, organizate astazi, pomicultorii au cerut instituirea situației de forță majoră și alocarea de compensații. În caz contrar, ramura pomicolă ar putea fi pierdută, cereri de defrișare a livezilor pomicole fiind deja depuse.

Reprezentanții organizațiilor UniAgroProtect, Agroinform, Moldova-Fruct şi Federația Fermierilor s-au adunat astăzi pentru a cere statului să îi ajute în nevoile care s-au abătut asupra lor.

În context, fermierii cer statului să analizeze legislația și să decreteze în ramura pomiculturii situație de forță majoră. De asemenea, agricultorii cer guvernului să aloce compensațiile promise anterior pentru producătorii de mere până pe 7 noiembrie și să elaboreze un mecanism de compensații, astfel încât în decurs de 2-3 luni să ajungă banii și la producătorii merelor de iarnă.

Fermierii menționează că merele care au înghețat nu vor fi primite nici la suc. Chiar și așa, fructele trebuie recoltate corect, pentru ca pomii să nu fie afectați de boli. Potrivit agricultorilor, merele înghețate urmează să fie culese și aruncate, dar pentru aceasta, iarăși, au nevoie de bani.

Întrucât merele de iarnă necesită cheltuieli mai mari la prelucrare, producătorii cer guvernului să analizeze situația și să-i despăgubească cu cel puțin 1,5 -2 lei pentru un kilogram de mere. În cazul în care până la 7 noiembrie statul nu va lua măsuri de sprijin a ramurii pomicole, reprezentanții Asociațiilor AgroInform și Moldova-Fruct, Uniunea UniAgroProtect, precum și Federația Națională a Fermierilor amenință cu proteste masive.

Comentarii