26.06.2014 13:13

INTREPRINDERI DE STAT, SCUTITE DE PLATA DIVIDENDELOR

31 de întreprinderi care prestează servicii publice și în care statul deţine cotă de participare, vor fi scutite de plata dividendelor. Iniţiativa aparţine ministerului Economiei. Potrivit autorităților, acest lucru nu va permite majorarea tarifelor la anumite servicii prestate de întreprinderile beneficiare, asta pentru că anii trecuți acești agenți economici au înregistrat pierderi în activitate. Chiar dacă ministrul Finanţelor s-a împotrivit acestei decizii, hotărârea a fost aprobată de membrii Cabinetului de Miniştri.

Printre aceste 31 de întreprinderi beneficiare, se numără Agenția "Moldsilva", Uzina de tractoare "Tracom", Combinatul de vinuri "Cricova", Fabrica de covoare "Floare Carpet", Întreprinderea de Stat "Poşta Moldovei" şi "Fabrica de sticlă din Chişinău". Acestea au fost selectate după importanţa serviciilor pe care le prestează și după nevoia de bani pentru a-și achita împrumuturile.
Reprezentanţii statului din Consiliile de administrare ale întreprinderilor urmează să monitorizeze cum vor fi gestionaţi banii. În total, suma dividendelor care nu vor fi achitate de întreprinderi în bugetul de stat atinge cifra de 24 de milioane de lei. Din cele 31 de instituţii care vor fi scutite de plata dividendelor, 24 sunt întreprinderi de stat, iar 7 sunt societăţi pe acţiuni.

Comentarii