22.05.2015 08:00

Juncker: Nici o țară din parteneriatul estic nu e pregătită să adere la UE

Lucrările celui de-al patrulea Summit care reunește liderii celor 28 de țări membre ale blocului comunitar și ai celor șase state ale Parteneriatului Estic de la Riga continua și astăzi. O primă concluzie după ziua de ieri este că

Uniunea Europeană și țările membre ale Parteneriatului Estic nu sunt pregătite în prezent să discute problema aderării la UE. Aceasta a declarat ieri după reuniune, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În ceea ce privește calitatea de membru al UE, trebuie să menționăm în mod clar că perspectiva europeană nu există pentru niciuna din ele. Nici ele nu sunt pregătite, nici noi nu suntem pregătiți', a mai subliniat președintele Comisiei Europene.

În aceeași declarație, Juncker a menționat că summitul Parteneriatului Estic de la Riga nu este dedicat acordării perspectivei europene țărilor parteneriatului și nici nu este îndreptat împotriva Rusiei. Menționăm că la summit participă și președintele țării Nicolae Timofti. Acesta a avut o întrevedere cu președintele Letoniei, țara gazdă. Cei doi șefi de stat au făcut un schimb de opinii despre agenda summit-ului Parteneriatului Estic și au trecut în revistă realizările și perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova. În acest context, președintele leton, a reiterat sprijinul pe care țara sa îl va acorda Republicii Moldova.

Summitul de la Riga reprezintă o ocazie pentru a demonstra că UE continuă să colaboreze strâns cu toți cei șase parteneri independenți și suverani ai Uniunii, indiferent de nivelul de ambiție al fiecăreia dintre aceste țări în ceea ce privește relațiile cu UE.

Comentarii