09.09.2014 11:27

LEANCĂ: MOLDOVA NU INTENȚIONEAZĂ SĂ ADERE LA NATO

Republica Moldova nu intenționează să adere la Alianța Nord-Atlantică și își va păstra statutul de neutralitate stipulat de Constituție, a declarat luni premierul Iurie Leancă, într-un interviu acordat în exclusivitate agenției ruse de presă ITAR-TASS.

Potrivit șefului guvernului, nu există nicio necesitate ca Republica Moldova să adere la NATO din perspectiva planurilor țării de a adera la UE.


”Republica Moldova este o țară neutră. Neutralitatea noastră este un pilon fiabil pentru rezolvarea conflictului transnistrean și eliminarea tuturor temerilor posibile din partea Rusiei pe probleme de securitate. Aceasta este una dintre dovezile practice ale faptului că apropierea Moldovei de Uniunea Europeană nu reprezintă o amenințare la adresa intereselor de securitate ale Federației Ruse”, a spus Leancă în interviul acordat agenției de presă ITAR-TASS.
Potrivit unor sondaje de opinie recente, ideea aderării Republicii Moldova la NATO este susținută de numai 14% dintre cetățenii moldoveni, scrie Agerpres. Circa 52% dintre persoanele intervievate consideră neutralitatea este cea mai bună opțiune pentru securitatea țării, iar 12% se pronunță pentru aderarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă din CSI. Amintim că la summitul NATO, care s-a desfășurat recent la Celtic Manor, Moldova a devenit beneficiara Iniţiativei Consolidării Capacităţilor de Apărare a Alianţei Nord Atlantice, datorită căruia va beneficia de asistenţa NATO privind analizarea capacităţilor noastre de apărare şi identificarea domeniilor care necesită dezvoltare.

Comentarii