14.08.2014 15:47

LEGE DEVASTATOARE PENTRU RELAȚIILE RUSO-UCRAINENE

Parlamentul Ucrainei a adoptat astăzi legea cu privire la sancțiunile împotriva Federației Ruse. Decizia a fost luată cu votul a 244 deputaţi, din cei 290, înregistraţi în sala de şedinţă, informează ITAR-TASS. După luarea deciziei, premierul Ucrainei Arseni Iaţeniuk a ținut să le mulțumească deputaților că au făcut pași istorici în ce privește independenţa energetică a ţării.

Potrivit proiectului de lege, Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei obține dreptul de a bloca activele, de a limita operațiunile comerciale și de a stopa în total sau parțial tranzitul de resurse financiare, de zboruri și de transporturi pe teritoriul Ucrainei. În afară de aceasta, sunt prevăzute suspendarea acordurilor comerciale, a proiectelor și programelor industriale comune. De asemenea, se propune întreruperea schimburilor culturale și a cooperării științifice dintre cele două state.
Președintele Radei Supreme, Aleksandr Turcinov, a precizat că Parlamentul a adoptat nu sancțiuni, ci legea privind sancțiunile, în baza căreia astfel de măsuri ar putea fi adoptate în viitor.
Propunerile privind aplicarea sancțiunilor vor fi analizate de mai multe structuri de stat, iar ulterior, vor fi puse în aplicare, în urma unui decret al președintelui Ucrainei.
Amintim că, premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk a înaintat în Rada Supremă acest proiect de lege, care conține 29 de tipuri de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

Comentarii