23.10.2014 10:26

LIDERII EUROPENI, GATA DE NEGOCIERI LA SUMMITUL DE LA BRUXELLES

Astăzi și mâine la Bruxelles are loc reuniunea Consiliului European în probleme de climă informează Agerpres. Liderii europeni se pregatesc, pentru negocieri dificile în vederea finalizării planului de acțiune al UE asupra climatului, care se dorește a fi ambițios pentru mediu ameliorând în același timp și securitatea energetica a Europei.

În cadrul reuniunii, cei 28 de şefi de stat şi de guvern trebuie să ajungă la un acord pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon precum și consolidarea luptei împotriva Ebola. UE a promis deja un ajutor de aproape 600 de milioane de euro și a oferit garanții de evacuare sanitară a angajaților umanitari. Totodată, Uniunea Europeană încă nu a ajuns la un acord asupra pachetului climat, care se învârte în jurul a trei obiective ambițioase propuse de Comisia Europeană pentru 2030: reducere de 40% față de 1990 a gazelor cu efect de seră , o parte din energii regenerabile ridicate la 27% din consum și 30% economii de energie.

Neînţelegerile pornesc de la faptul că ţările ex-comuniste, care au tehnologie mai veche, deci mai poluantă, nu îşi pot permite efortul de modernizare. Aşa că solicită ca atunci când se face repartizarea reducerilor pe ţări să se ţină cont de produsul intern brut pe cap de locuitor. Noile state membre din Europa de Est, cer deja compensații pentru modernizarea producției lor de electricitate. Polonia este în fruntea luptei.

La rândul ei, Spania vrea să obțină interconexiuni mai bune cu rețelele energetice europene. Îmbunătățirea interconectării este un instrument pentru a crește independența energetică a UE, o miză devenită crucială prin criza din Ucraina și amenințările asupra furnizării de gaz rusesc.


Nu numai problemele energetice sunt în atenţie la Consiliului de toamnă. Se va discuta şi despre situaţia economică dificilă din Europa şi despre şomajul alarmant.

Comentarii