12.12.2014 10:53

LOVITURĂ PENTRU ECONOMIA MOLDOVEI! INFLAȚIA ESTE MAI MARE DECÂT A PRECONIZAT BNM

Deprecierea drastică a rublei rusești și întărirea dolarului pe piața internațională, lovesc puternic în economia națională. Astfel încât, în acest sfârșit de an, rata inflaţiei în Moldova va depăşi indicatorul prevăzut anterior de Banca Naţională a Moldovei.

Potrivit BNM, nivelul inflaţiei anuale în octombrie şi noiembrie a constituit 4,8 la sută, ceea ce este cu 0,6 puncte procentuale superior valorii indicatorului, prognozat de Banca Naţională a Moldovei în ultimul Raport asupra inflaţiei. După cum menţionează BNM, acest fapt este condiţionat de creşterea peste aşteptări a preţurilor la produsele alimentare şi a inflaţiei de bază ca urmare a deprecierii monedei naţionale faţă de dolarul SUA şi euro.

De menţionat că în noiembrie 2014 rata inflaţiei în Moldova a constituit 0,8 la sută iar de la începutul anului aceasta a însumat 4,8 la sută. În noiembrie, curent Banca Naţională a Moldovei a majorat nivelul pronosticat al ratei medii anuale a inflaţiei cu 0,2 puncte procentuale, iar pentru anul 2015 – cu 1,1 puncte procentuale, pînă la 4,6 la sută.

Menționăm că, de la începtului anului, autoritățile au pus pe piață peste 260 de milioane de dolari pentru a opri deprecierea leului, întrucât doar în acest an, moneda americană a crescut cu 17 procente față de leu.

Comentarii