20.03.2015 15:48

Luni, autoritățile competente urmează să constate încetarea contractelor individuale de muncă ale tuturor directorilor instituţiilor de învăţămînt

Luni autoritățile competente urmează să constate, prin act juridic, încetarea contractelor individuale de muncă ale tuturor directorilor instituţiilor de învăţămînt publice de la numirea cărora în funcţie pînă la 23 noiembrie 2014 – intrarea în vigoare a Codului educației – au trecut mai mult de 5 ani.

Odată cu emiterea actului respectiv, se va desemna un director interimar pînă la selectarea noului manager pe bază de concurs. Interimatul poate fi exercitat de orice persoană numită de autoritățile cu competențe legale, inclusiv de actualii directori.Ministrul Educației, Maia Sandu, a explicat în cadrul unei ședințe cu șefii direcțiilor raionale/municipale de învățămînt, organizate astăzi la Minister că emiterea actului de constatare a încetării de drept a raporturilor de muncă este obligatorie pentru autoritățile competente, dat fiind caracterul imperativ al normei legale care prevede acest lucru. „Legea este obligatorie pentru toate autoritățile publice locale, direcțiile de învățămînt – în cazul instituțiilor de învățămînt primar, gimnazial, liceal și extrașcolar (de nivel raional) și primăriile – în cazul instituțiilor publice de educație timpurie și de învățămînt extrașcolar (de nivel local). De menționat că la concursurile pentru funcția de director vor putea participa și managerii actuali. Pentru a putea pretinde la un nou mandat, directorii vor trebui să facă dovada îndeplinirii criteriilor și condițiilor din Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului pentru funcția de director și director adjunct din instituțiile de învățămînt general, între care obținerea unui certificat care să ateste calitățile lor manageriale eliberat de Ministerul Educației, iar ulterior de Inspectoratul Școlar Național.

Comentarii