10.11.2016 10:00

Majorarea tirajului buletinelor de vot, criticată de experți

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a suplimenta buletinele de vot în stînga Nistrului, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor, este un nou truc de fraudare a scrutinului, susțin unii analiști.

Fostul vicepreședinte al CEC Ștefan Urîtu este de părere că autoritățile electorale nu au avut suficiente temeiuri pentru a majora numărul buletinelor de vot, cu atît mai mult că prevederile Codului electoral sînt stricte în această privință.

„Este Registrul de stat al alegătorilor şi el generează la fiecare secţie de votare numărul de buletine care trebuie tipărit. Nu poate să vină cineva şi să spună: «Mai daţi cîte două sau mai daţi cîte cinci.» Asta s-a făcut pentru a evita subiectivismul şi influenţa unei persoane. În 2012 am ridicat întrebarea: «De ce nu se pune în funcţiune Sistemul automatizat de stat?». Și atunci au început să îmi pună tăiţei pe urechi precum că sistemul a costat patru milioane de euro şi că l-a făcut un careva şi că a plecat şi nu a lăsat nicio instrucţiune cum lucrează aceasta şi avem o gaură neagră unde intră ceva şi iese altceva”, a explicat Ștefan Urîtu.

Și fosta deputată democrată Stella Jantuan a dezaprobat decizia CEC, menționînd că suplimentarea buletinelor de vot s-a făcut nu din cauză că cetățenii din stînga Nistrului ar participa mai activ la vot, dar pentru a înclina balanța în favoarea unui anumit candidat.

„Dacă noi vorbim de cerinţele şi solicitările comisiilor care se află în stînga Nistrului, vedem că aceste comisii habar nu au şi nici nu au solicitat aceste buletine suplimentare. În toţi aceşti ani în care au avut loc alegeri în Republica Moldova, foarte mult se conta pe votul celor din stînga Nistrului. Se conta nu din cauză că erau mai activi, se conta pentru că existau posibilităţi de a da un număr de voturi pentru un candidat sau altul. Iată de ce s-au folosit de votul cetăţenilor din stînga Nistrului”, a spus Stella Jantuan.



SURSA

Comentarii