12.02.2015 10:25

Mesajul lui Leancă, înainte de acordarea votului de încredere

Deputaţii s-au convocat astăzi în prima şedinţă plenară din sesiunea de primăvară, iar pe ordinea de zi a fost inclusă o singură chestiune - prezentarea programului de activitate şi lista miniştrilor care vor face parte din noul Executiv.
Premierul desemnat, Iurie Leancă a spus în cadrul discursului său că Guvernul își asumă toată responsabilitatea pentru desfășurarea reformelor incluse în programul de guvernare prezentat în plenul Parlamentului. Între prioritățile trasate pentru Executiv se numără combaterea corupţiei, reformarea justiţiei şi a instituţiilor de drept, asigurarea accesului la educaţie şi sănătate de calitate, sporirea calităţii serviciilor prestate cetăţenilor, reducerea costurilor, administrative şi a decalajelor de dezvoltare regionale, inclusiv prin realizarea, reformei teritorial-administrative şi a descentralizării, cât și asigurarea securităţii economice, financiare şi energetice a ţării. În discursul său, Leancă și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că nu s-a reușit formarea unei majorități parlamentare cu participarea celor trei partide proeuropene – PLDM, PD, PL.

"Votul de astăzi vine și într-un context politic intern destul de confuz, când - deși avem trei partide pro-europene care dețin numărul necesar de mandate - nu s-a reușit încă formarea unei alianțe pro-europene ce ar deține majoritatea în Parlament.

Nu este cazul să căutăm vinovați acum - probabil că avem cu toții partea noastră de vină și de responsabilitate. Acum însă este vital să găsim soluții pentru a crea un Guvern stabil.

Discuțiile pe care le-am purtat zilele acestea cu colegii din partidele pro-europene mi-au dat motive să cred că există premise pentru a avea o majoritate parlamentară pro-europeană - care sper să înceapă chiar azi, prin votul de învestire a Guvernului.

Zilele trecute am avut mai multe discuții cu colegii din Partidul Liberal. Am dorit să înțeleg mai bine care sunt așteptările lor în ceea ce privește viitorul Executiv și am constatat că ele nu se deosebesc aproape deloc de aspirațiile pe care le avem și noi în Partidul Liberal Democrat sau de cele ale colegilor din Partidul Democrat‎. Mai mult – din punctul meu de vedere, Programul de guvernare, pe care îl prezint astăzi, acoperă, în mare parte, așteptările și angajamentele electorale ale celor trei partide pro-europene. În ceea ce privește votul pe care îl vor da astăzi deputații Partidului Comuniştilor, eu nu am o așteptare concretă, pentru că mesajele pe care le-au transmis până acum colegii din fracţiunea comuniștilor sunt destul de confuze. Am depus eforturi ca sistemul să fie mai previzibil. Am făcut așa ca BNM să dețină toate pârghiile. Trebuie să facem tot posibilul ca să investigăm ce s-a întâmplat în acest sector banca. De ieri au început investigațiile în acest domeniu. Este important ca instituțiile statului să-și facă datoria. Trebuie să recuperăm aceste pierderi. Sistemul bancar este vulnerabil, nu trebuie sa vehiculăm cu cifre care nu sunt sigure. Din ziua de mâine ar fi cazul să începem discuții serioase privind acest sistem”, a precizat Leancă.

Comentarii