26.09.2014 11:43

MINISTRUL DE EXTERNE CERE ÎNLOCUIREA FORȚELOR PACIFICATOARE RUSE, CU CELE INTERNAȚIONALE

Rusia trebuie să-și retragă forța de menținere a păcii din Transnistria, aceasta urmând să fie înlocuită cu o misiune civilă internațională, a declarat joi, de la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite, ministrul de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, informează Ria Novosti.

Șefa diplomației moldovenești s-a pronunțat pentru reluarea cât mai rapidă a negocierilor cu privire la reglementarea transnistreană în formatul '5+2'. Gherman a subliniat în acest context că prezența forțelor pacificatoare ruse în regiunea Transnistreană creează obstacole suplimentare în avansarea procesului de pace.

Noi contăm că Federația Rusă își va încheia procesul de retragere a trupelor, fără întârzieri pe viitor. Credem de asemenea că aducerea acordurilor de menținere a păcii în conformitate cu standardele internaționale prin transformarea actualei operațiuni militare într-o misiune internațională civilă va conferi un impuls pozitiv procesului de pace” a declarat Natalia Gherman.

Totodată, ea a calificat drept 'nejustificate' restricțiile impuse de Rusia la importurile de produse din Republica Moldova și a spus că în urma acestora au avut de suferit relațiile comerciale ale Chișinăului cu toate țările din CSI.

De cealaltă parte, Moscova consideră tentativele Republicii Moldova și ale Ucrainei de înlocuire a trupelor ruse de menținere a păcii în Transnistria drept acțiuni neprietenoase, care subminează operațiunea de pace din stânga Nistrului, scrie presa rusă.

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a susținut, ieri, la New York, la tribuna ONU, discursul național în cadrul Segmentului Înalt al celei de-a 69-a Adunări Generale ONU.

Comentarii