19.01.2015 16:22

Miniștrii Externe ai UE s-au întrunit la Bruxelles. Terorismul și relațiile cu Rusia, primele subiecte discutate

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene s-au întrunit astăzi pentru a discuta despre lupta împotriva terorismului şi relaţiile cu Rusia. În ajunul reuniunii de la Bruxelles, Kievul a solicitat Uniunii Europene să nu ridice sancțiunile contra Rusiei, până când Moscova nu va compensa toate prejudiciile cauzate Ucrainei, notează agenția ucraineană Interfax.

Documentul cu poziția oficială a autorităților ucrainene a fost repartizat înainte de reuniune, tuturor miniștrilor de externe ai statelor membre. Potrivit acestuia, anularea sancțiunilor la această etapă este prematură.

Eliminarea totală a măsurilor restrictive vizând Federația Rusă și o revenire la politica unui „business obișnuit” poate fi examinată nu doar după încetarea ocupației și renunțarea la destabilizarea Crimeii și Donbassului, dar și după acceptarea de către Federația Rusă a compensării tuturor daunelor cauzate Ucrainei, în conformitate cu practică recunoscută la nivel internațional”, se spune în document.

Totodată, autoritățile de la Kiev solicită ca orice strategie a Uniunii Europene față de Rusia să fie abordată de pe poziția că Ucraina este un stat teritorial integru, democratic, cu o perspectivă europeană clară. Menționăm că discutiile de astăzi sunt prima etapă în pregatirea dezbaterilor care vor avea loc în cadrul summitului Uniunii Europene din luna martie 2015.

Comentarii