07.11.2016 14:31

Ucraina sprijină eforturile Moldovei de evacuare a trupelor ruseşti

„Ucraina respectă integritatea teritorială a Moldovei şi sprijină eforturile poporului moldovenesc privind evacuarea bazei militare ruseşti din republică”.

Acest fapt este menţionat într-un comunicat al Serviciului de presă al Ministerul Apărării al Ucrainei referitor la rezultatele întrevederii miniştrilor apărării celor două state, Stepan Poltorak şi Anatol Şalaru. Subiectul principal al întrevederii de sîmbătă de la Odessa a fost cooperarea dintre cele două state în domeniul apărării şi perspectivele de extindere a acestuia.

Revenind la Chişinău, Şalaru a spus că pînă la sfîrşitul anului va fi prezentat un plan de evacuare a trupelor şi muniţiilor ruseşti din satul transnistrean Cobasna.

"Am stabilit că urmează să trimitem specialiştii noştri în Ucraina pentru a elabora partea tehnică: să examineze căile de ieşire din Republica Moldova, intrare în Ucraina, pe unde vor putea circula. Apoi urmează să informăm OSCE-ul, pentru că noi vrem ca această operaţiune să fie sub egida OSCE şi ONU. Pînă la sfîrşitul acestui an urmează să mai avem o întrevedere oficială pentru a finaliza discuţiile şi a aproba etapele care urmează să le parcurgem în cadrul operaţiunii de evacuare a armamentului din regiunea transnistreană. Urmează să ne adresăm instituţiilor internaţionale pentru a face presiuni asupra Rusiei să-şi retragă armamentul şi armata. Noi oferim toate căile: maritim, terestru şi aerian", a menţionat ministrul.

El a precizat că Moldova nu va suporta cheltuieli, iar o parte dintre muniţii care sînt în stare gravă de degradare vor fi distruse cu suportul material şi financiar al SUA şi OSCE.

Potrivit datelor Ministerului Apărării, Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Transnistria are un contingent de 1200 de militari, dintre care jumătate sînt militari profesionişti.

De fapt, Federaţia Rusă a schimbat trupele de pacificatori, care au venit oficial în Republica Moldova, cu trupele GOTR. Astfel, s-a putut realiza rotaţia militarilor ruşi. La rotaţie a contribuit şi recrutarea populaţiei transnistrene.

SURSA

Comentarii