12.10.2016 12:50

Moldova ar putea deveni următorul punct fierbinte în spațiul post-sovietic

Republica Moldova, care are pe teritoriul său „republica” separatistă Transnistria ar putea deveni următorul punct fierbinte în spațiul post-sovietic. De această părere este secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În cadrul unei mese rotunde care a avut loc în Passau, Bavaria, Stoltenberg a transmis că Alianţa Nord-Atlantică este îngrijorată de faptul că Federația Rusă ar putea folosi forță împotriva vecinilor săi, inclusiv în Republica Moldova, unde este staționată armata rusă, potrivit rt.com.

„Cea mai mare îngrijorare a noastră este legată de faptul că Rusia este dispusă să folosească forța împotriva vecinilor săi: Ucraina, Crimeea dar, de asemenea, Georgia. Rușii au, de asemenea, trupe pe teritoriul Republicii Moldova, împotriva voinței guvernului moldovean. Noi vedem o Rusie mai categorică și mai puternică, care este dispusă să folosească forța”, a spus Stoltenberg.

Insistând asupra faptului că Europa se confruntă cu o amenințare de securitate în creștere, nu doar din partea Rusiei, ci și urmare a instabilității din Orientul Mijlociu, Stoltenberg insistă pe crearea unei armate permanente a UE.

„Trebuie să înțelegem că, în încercarea de a institui o apărare europeană, nu se dublează forța NATO,nu se crează o alternativă a Alianței, ci se consolidează colaborarea cu NATO”, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

SURSA

Comentarii