07.07.2014 16:31

MOLDOVA AR PUTEA FI EXCLUSĂ DIN CSI

Republica Moldova ar putea fi exclusă din zona de liber schimb a țărilor CSI. Această declarație a fost făcută, astăzi, de prim-vicepremierul Rusiei, Igor Șuvalov, în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev. Totodată, șeful Guvernului rus, a subliniat că este necesar să se ia toate măsurile ca piața rusească să fie protejată, referinduse mai ales la un eventual reexport pe teritoriul Uniunii Vamale a produselor europene, sub marca Republicii Moldova.

În acest sens echipa MBC a solicitat părerea mai multor expreți. Aceștia susțin că în situația respectiva este important ca autoritățile de la Chișinău să reacțiuneze calm și să poarte negociri, în termeni economici, cu omologii săi din cadrul țărilor CSI.

Menționăm că diplomații ruși au făcut referire la articolul 62 din Convenția de la Viena, privind dreptul și tratatele internaționale, care indică o schimbare fundamentală a împrejurărilor, ca motiv de încetare sau suspendare a contractului. Prim-vicepremierul Rusiei, Igor Șuvalov, a declarat că acest subiect va fi discutat în cadrul Consiliului Uniunii Eurasiatice, care urmează să aibă loc pe 16 iulie, în cadrul căruia va fi luată decizia finală privind soarta Republicii Moldova în cadrul CSI.

Comentarii