19.12.2014 16:06

Moldova nu a îndeplinit condițiile impuse și a primit mai puțini bani din partea UE

UE a transferat Republicii Moldova tranșa de 13,16 mil. euro, prevăzută în Programul suport bugetar de stimulare a economiei rurale. Despre aceasta a anunțat astăzi șeful delegației UE în RM, Pirkka Tapiola.

Pirkka Tapiola a declarat că tranșa este mai mică cu aproape un milion de euro din cauza că țara noastră nu a îndeplinit toate cerințele impuse de UE. Este vorba de neadoptarea Legii privind achizițiile publice, proiect care a trecut doar de prima lectură în Legislativ. În rest, Republica Moldova are un succes în proporție de 94% în implementarea cerințelor pentru desfășurarea Programului, a menționat șeful delegației UE în țara noastră.

El a anunțat și despre formarea unui organ abilitat cu atribuții de examinare a contestațiilor agenților economici în ceea ce privește desfășurarea transparentă a achizițiilor publice. Ministrul în exercițiu al Economiei Andrian Candu a menționat că banii au fost direcționați spre dezvoltarea IMM-urilor în zonele rurale.

Spre exemplu, prin Programul Național privind acreditarea economică a tinerilor au fost create peste 280 de afaceri, prin intermediul organizației ODIMM au fost acordate 75 de credite pentru alte tipuri de business, iar prin Programului PARE au fost create peste 120 de afaceri.

Ministrul Economiei a menționat că 80 de milioane de lei din această tranșă au fost cheltuiți pentru crearea mai multor ferme și întreprinderi de prelucrare a produselor agricole și un incubator de afaceri la Ceadâr- Lunga. Precizăm că în perioada 2010- 2014 suportul financiar total acordat de UE prin Programul suport bugetar de stimulare a economiei rurale este de 72 de milioane de euro.

Comentarii