16.06.2014 14:22

MOSCOVA AVERTIZEAZĂ CHIȘINĂUL

Astăzi Guvernul a initiat consultari cu societatea, la tema proiectului primordial al Planului de actiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru anii 2014-2016. Prima etapă vizează racordarea standardelor în securitate, justiție și politică externă. Pentru 18 iunie sunt planificate consultări privind domeniul economic iar la 19 iunie va fi pusă in discuție zona de liber schimb aprofundat si cuprinzator. Intre timp Moscova a avertizat tara noastră că odată cu semnarea Acordului de Asociere, nu va fi posibilă și menținerea standardelor CSI.

OFICIALUL RUS A DECLARAT: ”Moldova nu va putea comasa două sisteme regulatorii: CSI și UE. Va fi nevoită să facă o alegere. Dacă va obta pentru UE, sistemul CSI nu va mai fi unul confortabil pentru RM. Noi am exprimat aceste îngrijorări colegilor moldoveni iar ei ne-au asigurat că vor reuși să evite aceste divergențe și aui promis să aducă dovezi.” - a spus Lihacev.

Potrivit lui Lihacev, poziția Rusiei este una pragmatică și nu ar avea tangențe cu obțiunea noastră politică. Oficialul rus a declarat la fel că Rusia a propus să fie inițiate consultări trilaterale pentru a analiza riscurile pentru fiecare parte: UE, Moldova și Rusia. Între timp reprezentantul Comisiei Europene Pia Hansen, a declarat că acordul de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu va fi în detrimentul intereselor Rusiei, totodată va deschide noi oportunități atât pentru investitorii moldoveni cât și pentru cei europeni, dar și ruși.

Comentarii