12.10.2016 14:45

Neînțelegerile dintre ministere au dus la modificarea legii

La propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Guvernul a aprobat unele modificări la Legea cu privire la taxele consulare.

Se propune excluderea din lege a prevederii potrivit căreia cetățenii unor state pot fi scutiți de achitarea taxei consulare pentru perfectarea vizelor.

La momentul actual, în Lista statelor ai căror cetăţeni (care este anexă la lege) sînt scutiţi de plata taxei consulare la depunerea dosarului de solicitare a vizei figurează doar Polonia, care a fost inclusă în anul 2015. Excluderea Poloniei vine ca răspuns la faptul că Ambasada Poloniei la Chișinău, la 6 ianuarie 2016, a informat doar verbal (?!) ministerul moldav despre reintroducerea pentru cetățenii moldoveni a taxei consulare (60 euro) pentru viza poloneză de lungă ședere.

Partea moldavă, prin altă notă verbală, a cerut clarificări, prin prisma Notelor între Guvernul RM și Guvernul Republicii Poloneze privind călătoriile reciproce ale cetățenilor, începînd cu 28 mai 2004, conform cărora orice modificare urma să fie comunicată cu 3 luni pînă la introducerea lor.

Ulterior, partea poloneză a comunicat că decizia sa vine după intrarea în vigoare a Acordului RM-UE privind facilitarea eliberării vizelor. Și asta în pofida faptului că acordul menționat se referă doar la vizele de scurtă ședere.

Deoarece partea poloneză și-a menținut decizia precedentă, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a inițiat modificarea Legii și excluderea, pe principiu de reciprocitate, a facilităților consulare pentru cetățenii polonezi.

Neînțelegerea cu partea poloneză a dus la excluderea din lege a posibilității facilităților la perfectarea vizelor pentru toate statele.

SURSA

Comentarii