29.04.2015 15:24

O șansă pentru angajații moldoveni de a obține calificare profesională în Italia

Oportunități de stagiere și muncă în Italia. Angajații moldoveni au șansa să obțină calificare profesională în Italia ca urmare a implementării unui program de Mobilitate Internațională a forței de Muncă. Programul a fost prezentat astăzi de Camera de Comerț și Industrie Moldo-Italiană.

Criza curentă care a afectat piața muncii din Italia a confirmat necesitatea unei revizuiri a strategiilor de intervenție adoptate pentru o gestionare eficientă a migrației. Drept urmare, prin acest program statul Italian își propune să faciliteze punerea în aplicare a procedurilor de intrare a muncitorilor calificați în Italia. Potrivit Ambasadorului Italiei în țara noastră, Enrico Nunziata, beneficiarii acestui program vor avea șansa să sporească gradul de calificare profesională.

Este un proiect care vine să fortifice eforturile părții Italiene de a ajuta Republica Moldova în eforturile sale de dezvoltare economică. Totodată ținânduse cont de numărul mare de companii Italiene care operează pe teritoriul Republicii Moldova, este vorba despre o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de euro și în felul acesta, aceste companii au personal care necesită în mod continuu să fie calificați și recalificați, iar acest proiect le oferă acestă șansă”, susține ambasadorului Italiei în RM, Enrico Nunziata.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii al Italiei, stagiile vor avea o durată cuprinsă între minim trei luni și maxim jumătate de an. Toate cheltuielile de stagiere sunt suportate de statul Italian, însă pentru a obține acest stagiu, moldovenii trebuie să întrunească unele condiții.

Pentru a beneficia de această stagiere, moldovenii trebuie să cunoască nivelul minim de limbă italiană”, reprezentantul Ministerului Muncii din Italia, Graziella Lobello.

Să aibă inițiere în specialitatea pe care o practică și o altă condiție ar fi să fie angajatul unei companii moldovenești, pentru că o condiție a acestui program este ca stagiarul să revină în țară la compania care activa.

Funcționari moldoveni, prezenți la prezentarea programului susțin că este o șansă în plus pentru a obține o calificare înaltă.

Noua lege Italiană cu privire la imigrarea cetățenilor moldoveni în scop de muncă trebuie să fie împlementată până la 31 decembrie 2015. Programul nu are limită de vârstă nici limitare de gender.

Comentarii