31.10.2014 17:06

OPEC: SCĂDEREA PREȚULUI LA PETROL NU ESTE MOTIV DE PANICĂ

Căderea prețurilor la produsele petroliere din ultimele două luni, nu reprezintă motiv de îngrijorare. Aceasta a declarat secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, în cadrul conferinței internaționale Oil & Money ce s-a desfășurat la Londra. Mai mult decât atât, acesta a adăugat că până în 2020 OPEC trebuie să se pregătească să-și majoreze producția.

Participanții la conferința internațională Oil & Money încă nu înțeleg ce se întâplă cu prețurile la produsele petroliere în ultima perioadă. În timp ce unii avertizează că prețul barilului ar putea ajunge chiar până la 70-75 de dolari, alții sunt de părere că acest fapt nu este posibil, întrucât aceasta ar afecta jumătate dintre companiile de extragere a țițeiului, ceea ce i-ar obliga pe anumiți producători să părăsească piața.

Secretarul general OPEC, Abdullah al-Badri este de părere că producătorii de gaz de șist vor fi primii care vor fi afectați de scăderea prețului petrolului, în timp ce țările membre OPEC nu sunt într-o situație critică.

SINCRON: 0:37/0:53
”Până la sfârșitul anului curent, nu vom fi afectați deloc, deoarece nu vedem o modificare semnificativă a fundamentelor, cererea continuă să crească, la fel și oferata. Mai mult, prețul ar putea să revină până la 100 de dolari barilul. Cât privește anul 2015, trebuie să așteptăm, să vedem cum vor evolua lucrurile.”

Totodată, secretarul general OPEC, consideră că prețul scăzut la petrol este o problemă gravă pentru Rusia, care în acest fel este afectată mai tare decât chiar sancțiunile occidentului. Însă, acesta este contraziz de unii experți economici.



Pentru moment, cele mai mari companii din Federația Rusă se confruntă cu unele probleme de ordin financiar, întrucât din cauza sancținilor nu au acces la piața din vest. Dar, acest fapt nu reprezintă o piedică pentru ei, deoarece observăm că au început să se mobilizeze și să se reorienteze spre țările care nu le-au impus sancțiuni.

Următoarea reuniune ministerială a OPEC, organizație care furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial, va avea loc în data de 27 noiembrie, la Viena.

Scăderea prețurilor a generat un val de întrebări dacă OPEC își va reduce producția pentru a susține prețul de piață. Menționăm că în prezent, ținta de producție a OPEC este de 30 de milioane de barili pe zi, iar până în 2020 OPEC planifică să producă 40 de milioane de barili de petrol pe zi.

Comentarii