11.03.2015 14:06

OSCE: Alegerile parlamentare din 30 noiembrie au provocat multe semne de întrebare

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au decurs în principiu bine, dar au lăsat multe semne de întrebare. Aceasta este concluzia raportului final al misiunii OSCE, care a monitorizat alegerile din 30 noiembrie.

Documentul, publicat deja pe site-ul oficial al OSCE, repetă concluziile prezentate de către observatorii internaționali în a doua zi de după alegeri. Astfel, conform raportului final, alegerile au fost în general bine organizate, dar, în același timp, observatorii au avut multe întrebări privind retragerea din cursă cu puțin timp înainte de ziua alegerilor a partidului Patria.

De asemenea, observatorii au rămas fără răspuns la faptul că cele mai multe dintre istituțiile media din țară sunt sub control politic. Totodată, raportul constată că autoritățile moldovenești au întârziat punerea în aplicare a recomandărilor anterioare făcute de OSCE și Consiliul Europei.

Potrivit experților OSCE, Codul Electoral conține încă ambiguități, dispoziții vagi și contradictorii, care creează probleme în aplicarea consecventă și eficace a legislației. Aici, observatorii au menționat de asemenea lipsa de transparență în ceea ce privește criteriile de stabilire a numărului și localizarea secțiilor de votare peste hotare, lăsând loc de gindit asupra faptului că autoritățile statului special au încercat să îngreuneze votul în Federația Rusă pe fondul creșterii numărului de secții de votare în alte țări.

Comentarii