02.07.2014 12:04

RATIFICAREA ACORDULUI DE ASOCIERE

Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost ratificat, astăzi, de Parlamentul de la Chișinău. Documentul a fost adoptat cu votul a 59 de deputați, în timp ce patru aleși ai poporului s-au pronunțat împotrivă. Comuniștii au părăsit sala înainte de vot, doar Grigore Petrenco a votat împotrivă. Tot împotrivă au votat și socialiștii Igor Dodon, Ion Ceban și Zinaida Greceanîi.
În cadrul ședinței, care a durat mai bine de două ore, au fost prezenți președintele țării, Nicolae Timofti, foștii președinți Mircea Snegur și Petru Lucinschi. Precizăm că Acordul de Asociere dintre țara noastră și Uniunea Europeană prevede, o creștere a PIB-ului de 5,4%, o creștere a exporturilor pe termen lung și pe termen scurt cu 15-16%, dar și o creștere a importurilor cu 6-8%. De asemenea, cele 1.300 de pagini ale Acordul de Asociere UE - Republica Moldova conțin prevederi ce țin de comerțul liber, deschiderea reciprocă a piețelor pentru majoritatea mărfurilor și a serviciilor, totodată, obligă la o armonizare treptată cu normele pentru comerț a UE, precum și standarde și reguli sanitare și fitosanitare, drepturi auspra proprietății intelectuale, achiziții publice și concurență, reglementări cu privire la comerțul cu produse energetice, inclusiv investițiile, tranzitul și transportul.
Acordul de Asociere a fost semnat vineri, 27 iunie, la Bruxelles, de către premierul Iurie Leancă. Documentul urmează să fie ratificat de Parlamentul European, dar și de Legislativele statelor membre ale UE.

Comentarii