18.11.2016 14:05

Parlamentul modifică Constituția Republicii Moldova

Deputații Republicii Moldova urmează să modifice un articol important din Constituția țării care se referă la numirea Procurorului General.

La una din ședințele apropiate ale Parlamentului, deputați vor examina și dezbate proiectul de lege cu privire la modificarea Constituției, care se referă la numirea Procurorului General al Republicii Moldova, scrie sputnik.md.

Potrivit noii Legi a Procuraturii, care a intrat în vigoare la 1 august, Procurorul General va fi numit conform unui mecanism total nou şi anume va fi selectat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în cadrul unui concurs public. După ce va fi selectat candidatul, acesta va fi propus spre desemnare în funcţie de către preşedintele ţării, care va putea să respingă candidatura doar o dată şi va fi obligat să desemneze acelaşi candidat în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor îşi menţine poziţia cu votul a două treimi dintre membrii săi.

Deși legea a intrat în vigoare, în Constituție este în continuare stipulat că Procurorul General este numit de președintele Parlamentului. Acum, forul legislativ urmează să modifice acest articol din Constituție cu votul a cel puțin 67 de deputați.

Vicepreședintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Anatolie Zagorodnâi, a explicat că deocamdată nu există încă suport juridic pentru ca aceste proiect să fie introdus pe ordinea de zi a forului legislativ.

”Proiectele de lege constituționale au nevoie de avizele tuturor comisiilor permanente ale Parlamentului și a Direcției juridice a Legislativului. La moment, în comisia juridică nu există toate avizele comisiilor permanente, din acest motiv comisia juridică nu are un raport asupra proiectului respectiv de lege. Din moment ce vom avea toate avizele, vom introduce proiectul pe ordinea de zi”, a declarat deputatul.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat tuturor comisiilor care încă nu au examinat proiectul de lege cu privire la modificarea Constituției să pregătească avizele necesare, iar la următoarea ședință a Biroului permanent să fie examinate avizele și ulterior să fie introdus pe ordinea de zi a Parlamentului.

Consiliul Superior al Procurorilor deja a demarat procesul de selectare a candidatului la funcția de Procuror General. Pentru această funcție concurează 6 procurori. În cazul în care, deputații nu vor reuși să modifice Constituția, noul procuror va fi selectat de CSP și numit de președintele Parlamentului.

SURSA

Comentarii