17.05.2014 12:14

Pericol de inundații în nordul țării, cod roșu de ploi în Europa

Punctul de trecere a frontierei de stat Cosăuți-Iampoli și-a întrerupt activitatea, începând de astăzi, din cauza ridicării nivelului de apă în râul Nistru. Poliția de Frontieră îi atenționează pe cei care planificau traversarea frontierei pe la Cosăuți să se folosească de serviciile punctelor de trecere din alte localități.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat cod galben de inundații în nordul țării. Avertizarea este valabilă pentru perioada 16-20 mai, iar în vizor este sectorul Criva-Cosăuți, unde nivelul apei în Nistru ar putea crește cu peste trei metri. Meteorologii prognozează că apele râului Prut ar putea inunda lunca aflată între raioanele Briceni și Edineț.

Zilele acestea a fost stabilit cod roșu de ploi în Europa, unde stihia s-au dezlănțuit cu o forță uriașă. Austria, Serbia și Bosnia-Herțegovina se confruntă cu furtuni și ploi abundente, care au lăsat mii de oameni fără de locuințe, iar șapte oameni au fost găsiți morți.

Premierul serb a declarat că astfel de inundații nu au mai fost înregistrate în ultimii 120 ani și a decretat stare de urgență. Multe localități din zona Belgrad sunt izolate din cauza apelor care au ajuns la peste trei metri înălțime.

Situația e similară și în Bosnia-Herțegovina, iar guvernul bosniac a cerut ajutorul comunității internaționale. În Ungaria a fost perturbat traficul feroviar și zeci de mașini avariate și copaci zmulși din rădăcini se pot vedea pe străzi.

Comentarii