02.11.2016 10:00

Petiție pentru deschiderea mai multor secții de vot peste hotare

Moldovenii stabiliți cu traiul peste hotare au înaintat o petiție on-line prin care cer autorităților să deschidă mai mule secții de votare în străinătate, în ziua de 13 noiembrie.

Potrivit lor, amplasarea celor 100 de secții de peste hotare nu este una optimă, în condițiile în care unii cetățeni trebuie să parcurgă mii de kilometri pentru a-și exercita dreptul la vot.

„Cînd mai mult de 1 milion de oameni locuiesc în afara ţării, cum e posibil ca doar 67 de mii să voteze? Constituția Republicii Moldova garantează dreptul la vot. Alegerile au loc mereu duminică, o zi în care majoritatea oamenilor nu lucrează, dar unii lucrează. Cum pot ei să voteze? Guvernul și CEC sînt obligați să creeze condiții rezonabile de vot. Iată de ce Guvernul și CEC trebuie să deschidă secții suficient de aproape de fiecare dintre noi sau să ne creeze o altă posibilitate rezonabilă de vot (prin poștă?)”, se arată în petiție.

Asemenea petiții au fost deja semnate de moldovenii stabiliți cu traiul în Los Angeles, Boston, Florida, Texas, Orlando (SUA); cei din Calgary (Canada); Birmingham (Marea Britanie); Copenhaga (Danemarca).

Menționăm că peste 67 de mii de alegători moldoveni din diaspora au participat la scrutinul prezidențial din 30 octombrie. Cel mai mare flux de alegători s-a înregistrat în Italia, unde au votat 21.904 de moldoveni.

SURSA

Comentarii