18.12.2014 17:05

Pirkka Tapiola a vorbit despre reușitele investițiilor UE în Moldova

Pe sfârșit de an, cu toții începem să facem totalurile. Primii care au ieșit la raport a fost Delegația Uniunii Europene. Astăzi, oficialii europeni ne-au felicitat pentru reușitele din acest an și totodată ne-au spus că mai avem multe de realizat.

La eveniment au participat atât oameni de afaceri cât și reprezentanți ai proiectelor susținute de Uniunea Europeană. Primul care a ieșit la raport a fost şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Potrivit diplomatului, țara noastră este una mică, dar are un potențial de dezvoltare foarte mare, însă trebuie să muncească mult pentru a atinge standardele europene.

”Prin implementarea tuturor reformelor, Republica Moldova va putea ușor să intre pe piața Europeană, care este o piață mare, dar cu pretenții. Folosițivă de aceste reforme și cuceriți piața Europeană, astfel ve-ți atrage investitori străini, care vor creea noi locuri de muncă aici în țară și vă vor ajuta să întrați în viitorul apropiat în marea familie Europeană.”

Prezent la eveniment, viceministrul în exerciţiu al Economiei Octavian Calmîc a afirmat că acest an a fost un an lung și complicat, dar care a adus multe oportunități pentru țara noastră. Viceministrul nu a ezitat să puncteze realizarea cea mare din acest an și anume, semnarea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător care este o parte componentă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Totodată, cei implicați în gestionarea directă a resurselor financiare provenite din Uniunea Europeană susțin că antreprenorii moldoveni deja au început sî se orienteze spre piața Europeană iar cifrele spun totul.

Menâionăm că din primele două luni de la intrarea provizorie în vigoare a Acordului de Asociere, s-a constatat o creștere substanţială a exporturilor pe piața europeană. Ţările de destinaţie au fost în principal România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Suedia, Estonia şi Spania.

Comentarii