02.08.2016 11:05

Plahotniuc: Falsitatea a îmbolnăvit calasa politică

Partidele politice și politicienii au dezamăgit oamenii și s-au îndepărtat tot mai tare de problemele și nevoile lor. Iată din ce cauză politicienii și partidele trebuie să treacă prin niște transformări profunde, scrie prim-vicepreședintele PDM Vlad Plahotniuc într-un comentariu pe blogul său.

El susține că aceste transformări vor începe de la partidul său.

“Oamenii au ajuns să respingă tot ce ţine de clasa politică şi le dau dreptate. După 25 de ani de independenţă, sistemul actual de partide şi-a atins limitele, e depăşit, nu mai corespunde nici aşteptărilor populaţiei, nici nevoilor de dezvoltare a ţării. La fel ca instituţiile statului, clasa politică are nevoie de o schimbare profundă, dar nu una în care partidele îşi cosmetizează imaginea sau scot în faţă figuri noi, ci una în care partidele încep sa facă o politică ce are la bază realităţile din ţară şi nu şabloanele prăfuite după care s-a activat mulţi ani”, potrivit lui Vlad Plahotniuc.

Politicianul susține că în prezent în Republica Moldova nu există dezbateri de idei, ci manifestarea unor frustrări şi lupte de orgoliu, între oamenii de rând şi politicieni există o prăpastie adâncă. Iar luptă politică seamănă cu un spectacol de prost gust “întreaga competiţie politică se dă pe o scenă falsă, unde „starurile” politice se împing să prindă un loc cât mai în faţă, dar în orbirea reflectoarelor nu mai văd că din tribune oamenii au plecat demult, iar show-ul pe care îl fac ei nu mai are spectatori”.

A venit timpul ca politicienii să revină printre oameni, consideră Vlad Plahotniuc. “Poate greşesc, dar eu cred că politica nu trebuie să fie practicată după modelul unei scene cu spectatori, politicienii trebuie să revină între oameni, să vorbească mai puţin, să asculte şi să acţioneze mai mult”, a spus el.

Clasa politică are nevoie să treacă printr-o transformare care să meargă în paralel cu reforma instituţională. Toate partidele trebuie să facă schimbări şi să se adapteze mai bine la realitate, la ceea ce vor oamenii. Inclusiv partidele nou apărute, cele cu pretenţii că ar reprezenta „noul val”, dar care sunt fie sateliţi ai unor partide vechi, fie nişte construcţii hidoase ale unor grupări de interese străine cetăţenilor sau chiar ţării, menționează politicianul.

În acest sens, Vlad Plahotniuc anunță că aceste transformări vor începe de la Partidul Democrat, o formațiune puternică, cu o echipă organizată care va reuși. ” Ceea ce cred că lipseşte tuturor partidelor din Moldova este adaptarea la agenda reală a oamenilor. Eu consider că acest lucru e posibil şi îmi doresc ca reforma clasei politice să o începem chiar cu PDM, să dăm primul exemplu de partid care a fost capabil să se modernizeze punând la bază ceea ce vor oamenii de la politicieni, să spargă acest model învechit de a face politică, după care funcţionează toate formaţiunile politice din Moldova. Noi avem cea mai mare şansă să reuşim, pentru că avem echipă bună, solidară, bine organizată, structuri teritoriale puternice. Sunt sigur că după ce vom reuşi, ne vor urma multe alte partide, iar perspectiva asta mă mobilizează şi mai tare”, a scris Vlad Plahotniuc pe blogul său.

SURSA

Comentarii