19.12.2014 10:23

Planul lui Juncker, în stagnare? UE reafirmă obiectivul unui acord

Statele membre ale Uniunii Europene nu se grăbesc să contribuie la fondul destinat să mobilizeze investiții de 315 miliarde de euro în blocul comunitar, chiar dacă s-au făcut mai multe apeluri din partea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează Agerpres, cu referire la AFP.

Pentru a încuraja statele membre să contribuie la noul fond, executivul comunitar propune ca sumele acordate să nu fie incluse în calcularea deficitului lor.

''Prin urmare, nu există practic niciun motiv de a nu participa la finanțare'', a subliniat Juncker.


Președintele Comisiei Europene a lansat deja apeluri de mai multe ori către țările care beneficiază de marje bugetare, precum Germania, pentru a aduce o contribuție la fondul de investiții, un proiect al lui Juncker pentru relansarea creșterii economice și crearea noilor locuri de muncă.


Președintele Franței, Francois Hollande a indicat, că ''va susține acest plan de investiții (...), pentru ca să aibă mai mult sprijin pentru creșterea economică.


Însă cancelarul german, Angela Merkel, s-a limitat la un sprijin minim și a insistat asupra câștigarea încrederii și continuării reformele structurale în Europa.


La rândul său, premierul finlandez, Alexander Stubb, a afirmat că țara sa ''nu va avea nici o contribuție'' la fondul de investiții, în timp ce președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, nu și-a ascuns scepticismul, față de Planului Juncker.


Belgia a refuzat și ea să contribuie la planul de investiții în această etapă.
AFP precizează că Planul Juncker se bazează pe contribuții directe din partea statelor membre, adică bugetul european și pe Banca Europeană de Investiții (BEI).

Comentarii