08.11.2016 14:31

Opinii despre posibilitatea evacuării trupelor ruseşti prin Ucraina

Experţii apreciază diferit posibilitatea evacuării trupelor ruseşti din Transnistria prin "coridorul verde" din Ucraina, după cum au convenit la sfîrşitul săptămînii trecute miniştrii Apărării al Moldovei şi Ucrainei.

Solicitat de Infotag, politologul transnistrean, deputatul Sovietului Suprem Andrei Safonov a spus că planurile ce vizează "coridorul verde" pentru evacuarea trupelor ruseşti prin Ucraina nu sînt altceva decît o mişcare politică.

"În spatele acestor planuri ar putea sta SUA, care promovează asemenea scenarii prin intermediul Kievului oficial, şi România, care lucrează prin intermediul politicienilor de dreapta din Moldova, antiruşi şi unionişti", a spus politicianul.

În opinia lui, este naiv să se presupună că Rusia se va gîndi la modul serios să plece din Transnistria, mai ales după evenimentele din 2014 din Ucraina şi după ce politicienii moldoveni de dreapta au menţionat că Moldova ar trebui să renunţe la statutul de neutralitate şi să adere la NATO.

"Negocierile despre «coridorul verde»vor rămîne doar o posibilitate pentru cîţiva funcţionari de la Chişinău şi Kiev de a se întîlni şi de a mai vorbi", susţine Safonov.

Expertul moldovean Ruslan Şevcenco, doctor în istorie, presupune că acest "coridor verde" pentru Grupul Operativ al Trupelor Ruseşti (GOTR) nu doar că e posibil, dar ar fi şi foarte dorit atît pentru autorităţile moldovene, cît şi pentru autorităţile ucrainene.

"Cu condiţia că acesta va fi folosit doar pentru evacuarea subdiviziunilor militare şi armamentului din regiunea transnistreană a Moldovei. De aceea ideea în cauză a fost apreciată pozitiv de Moldova şi Ucraina. Pentru noi aceasta ar însemna nu doar lichidarea prezenţei militare ruse ilegale, dar şi dispariţia unor stocuri enorme de muniţii, care se pot împrăştia uşor în republică printre tot felul de criminali. Totodată, aceasta înseamnă că Moldova va putea soluţiona problema transnistreană fără participarea statelor terţe, care, în loc să se comporte neutru, deja de 27 de ani susţin deschis separatismul de la Tiraspol", a spus Şevcenco.

Potrivit lui, pentru Kiev evacuarea GOTR înseamnă dispariţia "cuţitului din spate", pentru că Transnistria a fost şi este, în forma sa actuală, un pericol pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

"În orice moment, de pe teritoriul regiunii pot surveni provocări de diferit ordin – de la provocări politice şi economice pînă la confruntări ale persoanelor înarmate cu militarii şi grănicerii ucraineni. Dacă va fi îndeplinită condiţia enunţată mai sus, atunci nu vor fi probleme cu deschiderea «coridorului verde»nici din partea Moldovei, nici din partea Ucrainei", consideră expertul.

SURSA

Comentarii