21.01.2015 13:15

Prăbușire DRAMATICĂ! Bursa din China a scăzut cu 8%

Bursa din China a scăzut dramatic luni, cu aproape 8%, după ce autorităţiile de la Beijing au pus restricţii privind speculaţiile în marjă de acţiuni, respectiv cât poţi să te împrumuţi de la brokeri ca să cumperi acţiuni, transmite Ziarul Financiar.ro.

China este una din pieţele cele mai fierbinși la nivel mondial în acest moment, iar bursa fierbe având în vedere că chinezii au jucat pe bursă cu fonduri împrumutate.

Colapsul a venit după ce autorităţile de reglementare din China au disciplinat trei brokeri mari pentru încălcarea regulilor de creditare în marjă. Aceşti brokeri au ajutat piaţa de capital din China cu cote de până 53%, anul trecut. Cifre de la Bank of America Merrill Lynch arată că valoarea de tranzacţionare în marjă în China este printre cele mai ridicate din lume.

Datoriile Chinei au crescut rapid, deoarece criza financiară a impulsionat autorităţiile locale să împrumute masiv pentru a construi proiecte de infrastructură şi dezvoltatorii imobiliari au folosit banii pentru a-şi menţine afacerile. Vânzarea în China a venit la doar câteva zile după ce pieţele valutare mondiale au fost tulburate de aprecierea francului elveţian, care s-au prăbuşit atunci când Banca Centrală a Elveţiei a permis monedei să crească faţă de euro.

Comentarii