07.10.2016 13:16

Preşedintele Parlamentului Suediei va vizita Moldova

Preşedintele Parlamentului Suediei, Urban Ahlin, va efectua o vizită în Republica Moldova, în perioada 8-10 octombrie, pentru a vedea nivelul de implementare a Acordului de asociere cu UE.

Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, spicherul suedez va fi însoţit de o delegaţie parlamentară formată din deputaţi care reprezintă diferite grupuri politice în Parlamentul Suediei, Lena Emilsson, Maria Stockhaus, Adam Marttinen şi Josef Fransson.

Agenda vizitei include întrevederi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, preşedintele ţării, Nicolae Timofti, prim-ministrul Pavel Filip, dar şi cu preşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană, Valentina Buliga, şi cu viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur.

Vizita are loc în contextul iniţiativei Parlamentului Republicii Moldova de a consolida dialogul parlamentar cu forurile legislative europene în procesul de accelerare a implementării Acordului de asociere şi apropierea Republicii Moldova de UE.

Suedia se numără printre principalii donatori ai Republicii Moldova, inclusiv în consolidarea democraţiei parlamentare. În perioada 2016-2018, va fi implementat un nou program de asistenţă tehnică pentru dezvoltarea instituţională a Parlamentului Republicii Moldova, în valoare totală de circa $4,5 mil., finanţat de Guvernul Suediei şi implementat cu susţinerea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova.

Proiectul este menit să ofere sprijin Parlamentului în implementarea Acordului de asociere şi a Agendei de asociere, în creşterea transparenţei instituţiei, consolidarea capacităţilor instituţionale pentru îmbunătăţirea funcţiei legislative, a funcţiei de control parlamentar şi a celei de reprezentare a Parlamentului.

Sîmbătă, spicherii parlamentelor celor două ţări vor susţine o conferinţă de presă comună.

SURSA

Comentarii