14.10.2016 12:01

Reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului tratează diferit întîlnirea „5+2”

Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului pentru reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan şi Vitali Ignatiev, apreciază în mod diferit chestiunile pentru dezbatere în cadrul posibilei întrevederi în reglementarea transnistreană în formatul „5+2”.

Joi, după o întîlnire de două ore la Chişinău, Bălan a spus că şedinţa ordinară a părţilor, mediatorilor şi observatorilor poate fi organizată în viitorul apropiat.

„Noi nu dorim „întîlniri de dragul întîlnirilor”. După doi ani de pauză sînt necesare soluţii pentru problemele existente. Şi ele sînt. Noi trebuie, de asemenea, să ţinem cont şi de înţelegerile părţilor conform Protocolului de la Berlin din iunie şi întrevederii din Bavaria. Noi însă propunem să nu se discute la atare întîlniri problemele, să zicem, ale transportului feroviar. Aceste chestiuni le pot soluţiona şi reprezentanţii politici; bazîndu-se pe opinia de experţi a specialiştilor. Noi credem că în cadrul rundei „5+2” trebuie elaborată o soluţie viabilă pentru reglementarea politică a conflictului şi finalizarea reintegrării ţării”, a menţionat Bălan.

Ignatiev a specificat că administraţia Transnistriei este de asemenea gata de întîlnirea în cadrul „Reuniunii permanente”.

„Noi am vrea să identificăm puncte de tangenţă la subiecte importante pentru noi: controlul fitosanitar al producţiei sau în probleme bancare. Încă în iunie noi ne-am adresat cu un pachet de propuneri Chişinăului. Drept răspuns – tăcere. Noi nu sesizăm reacţie de răspuns, dorinţă de a rezolva probleme din partea moldovenească”, a spus Ignatiev, calificînd drept optimă pentru Tiraspol „tactica paşilor mici”.

Potrivit spuselor lui, Transnistria „este împotriva aprecierii bilanţului muncii după numărul de întîlniri ale experţilor sau reprezentanţilor politici”.

„Să demonstrăm rezultate, care facilitează în mod concret viaţa agenţilor economici şi cetăţenilor. Dar aceasta nu se întîmplă”, a menţionat Ignatiev, care consideră că deseori reprezentanţii Moldovei politizează asperităţile existente.

El a dezminţit afirmaţiile că în raionul Dubăsari nu sînt lucrate loturi mari de pămînt din cauza confruntării dintre miliţia tiraspoleană şi ţăranii din satele aflate sub jurisdicţia moldovenească.

„Eu ştiu că din cele 6 mii ha de pămînt cea mai mare parte este lucrată. Totodată, aceştia sînt acei ţărani conştiincioşi, care obţin recolte bune şi nu s-au lăsat convinşi de trucurile Chişinăului de a politiza problema şi a se baza pe subvenţiile de la Chişinău”, a spus reprezentantul Tiraspolului.

La rîndul său, Bălan afirmă că în altă problemă – redotarea şcolilor cu instruirea în limba română din regiune autorităţile Tiraspolului împiedică implementarea proiectelor cu partenerii internaţionali.

„Deja de şase luni la Rîbniţa nu avem posibilitate să iniţiem construcţia terenului sportiv pentru elevii liceului cu instruire în limba română. Copiii au nevoie de teren sportiv. Dar pentru dotarea lui sînt necesare noi şi noi coordonări. Au fost deja livrate inventarul, materialele de construcţie, dar lucrurile nu se mişcă din punctul mort”, a specificat Bălan.

SURSA

Comentarii