17.11.2016 14:15

Premierii vor beneficia de protecție după finalizarea mandatului

Persoanele care au ocupat cel puțin un an funcția de prim-ministru al Republicii Moldova vor beneficia de protecție de stat, în decursul unui an după finalizarea mandatului.

Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în prima lectură de Parlament, la propunerea deputaților liberali. Astfel, modificarea propusă la Legea cu privire la Guvern stabilește că „premierul Republicii Moldova, în caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor, beneficiază de asigurarea securității în decursul unui an de zile, dacă mandatul acestuia a avut o durată de cel puțin un an”.

Potrivit autorilor inițiativei, perioada de asigurare a protecției foștilor premieri nu este prevăzută în niciun act legislativ, iar această omisiune urmează a fi înlăturată.

Menționăm că, potrivit legislației în vigoare, foștii șefi de stat beneficiază de protecție de stat timp de patru ani după finalizarea mandatului, iar foștii președinți de Parlament – timp de un an.

SURSA

Comentarii