19.12.2014 12:40

Prețul grâului a crescut enorm

Cotația grâului a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni, în contextul îngrijorărilor că livrările din Rusia vor fi restricționate, transmite Agerpres, cu referire la Bloomberg. Astfel, potrivit unui grup de lobby al exportatorilor de cereale, Federația Rusă, al patrulea cel mai mare exportator de grâudin lume, a început să limiteze exporturile de cereale în încercarea de a ține sub control prețurile la vânzarea cu amănuntul.

La bursa de la Chicago, cotația la grâul cu livrare în luna martie a crescut cu 2,5% până la 6,65 dolari per bushel în jurul orei 5.45 a.m., după ce anterior a urcat până la 6,77 dolari, cea mai ridicată valoare înregistrată din 20 mai. La bursa de la Paris, cotația grâului de panificație cu livrare în luna martie a crescut cu aproape cinci procente până la 209,50 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel de după luna aprilie.


Autoritatea sanitar veterinară din Rusia a început să refuze să elibereze certificatele de inspecție sanitară cerute de comercianții de cereale și permite numai exporturile de cereale spre Egipt, Turcia, India și Armenia.


Comercianții susțin că din cauza faptului că autoritățile ruse nu oferă informații cu privire la acest subiect se îngreunează evaluarea impactului asupra exporturilor de mai departe.


În același timp, economistul ONU pentru Alimentație și Agricultură, Abdolreza Abbassian, a specificat că ridicarea prețurilor ar putea fi una de scurtă durată, în condițiile în care, rezervele mondiale de cereale la finele sezonului actual ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Comentarii